Uygulama alanlarına; fırın, elektrikli duş, indüksiyon fırını, akkor lamba, daldırma ısıtıcı vb. cihazlar örnek olarak gösterilebilirler.
AC tipi kaçak akım koruma rölesinin üzerindeki sembol;
bu şekildedir.
A Tipi
AC kaçak akım rölesinin algıma özelliklerine ek olarak, A Tipi kaçak akım röleleri titreşimli DC kaçak akımı algılar. Bu tür dalga formları genellikle, elektronik yüklerde diyot ya da tristör doğrultucu devresinden kaynaklanabilir.50/60 Hz frekans değerlerinde çalışma gösterir. A tipi kaçak akım röleleri, özellikle tek fazlı sınıf 1 elektronik yükler için kullanılmak amacıyla tasarlanmıştır.
Uygulama alanlarına; invertör (evirici-tek fazlı), sınıf I IT cihazlar, sınıf II cihazlar için güç kaynakları, fan, pompa, LED sürücü ve dimmer dahil olmak üzere aydınlatma ekipmanları, indüksiyon ocağı, düz kaçak DC akımı 6 mA’dan az olan elektrikli araç şarj ekipmanı vb. cihazlar örnek olarak gösterilebilirler.
A tipi kaçak akım koruma rölesinin üzerindeki sembol;
bu şekildedir.
Hpi Tipi
Hpi tipi kaçak akım röleleri, alternatif ve doğru akımın birlikte kullanıldığı ve zorlu çevre koşullarına sahip tesisatlarda kullanılır. A tipi kaçak akım koruma rölesi ile aynı teknik özelliklere sahiptir. DC akım analizini yapabilir ve zorlu çevre şartları için kullanımı tercih edildiğinden dolayı IP koruma değeri daha yüksektir.
Hpi tipi kaçak akım koruma rölesinin üzerindeki sembol;
bu şekildedir.
F Tipi
F Tipi kaçak akım röleleri IEC 62423 ve IEC60755’te tanıtılmıştır. A tipi kaçak akım rölelerinin algılama özelliklerine ek olarak, F tipi kaçak akım röleleri tek fazlı değişken hızlı sürücülerde devre korunmasının sağlanabilmesi amacıyla özel olarak tasarlanmıştır. Bu devrelerde, motor frekansı, kaçak akımın dalga formu, hat frekansı ve konvertör anahtarlama frekansı olmak üzere çoklu frekansların bir bileşimi olabilir.
F tipi kaçak akım röleleri, iç yapısındaki filtre sayesinde başta harmonik olmak üzere diğer frekansları ayırt edebilir ve çalışma frekans aralığı çok geniş olduğu için gereksiz açma yapmazlar. Ayrıca gelişmiş bozulmalara karşı dayanma gücüne sahiptirler.
Uygulama alanlarına; değişken hızlı sürücülere sahip olan klima kontrolörleri, bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, bazı Sınıf 1 elektrikli aletler, yapısında senkron motorlar içeren çamaşır kurutucuları, tek fazlı invertörlü ev aletleri ve motorlar vb. cihazlar örnek olarak gösterilebilir.
F tipi kaçak akım rölesinin üzerindeki sembol;
bu şekildedir.
B Tipi
IEC/EN 61009 ve IEC/EN 61008 standartlarına (IEC/EN 61009 standardı dahili aşırı akım korumalı kaçak akım koruma anahtarlarını ve otomatik sigortalar ile birlikte kullanılan kaçak akım bloklarını, IEC/EN 61008 standardı ise sadece kaçak akım koruma anahtarlarını kapsar.) uyum gösteren A tipi ya da AC tipi kaçak akım röleleri, ev ve benzeri türü olan birçok uygulamada kullanılır. Ayrıca, güç elektroniği teknolojilerinin tüketici aletlerindeki kullanımındaki artış, toprak bağlantısına sahip olan tüketici cihazlarda hata ve hatanın olmadığı durumlarda yüksek DC bileşenli ve/veya yüksek frekanslı dalga şekillerine sahip olan kaçak akımlara neden olabilir.
Bu akımlar, AC tipi ya da A tipi kaçak akım koruma röleleri için uygun değildir ve onların doğru bir şekilde çalışmalarına engel olur. A tipi kaçak akım koruma röleleri 6 mA doğru akım değerine kadar kaçak akıma dayanıklıdır. 6 mA değerinin üzerindeki kaçak akım durumunda ise doğru bir şekilde çalışması garanti edilemez.
Farklı durumlar için AC tipi ya da A tipi kaçak akım koruma rölelerinin eksik olduğu yönleri aşağıda verilmiştir;
• Yüksek DC bileşen ya da yüksek frekans değerine sahip akımlar üreten ekipmanların, toprak hatası meydana gelmesi durumunda, kaçak akım koruma rölesi duyarsızlaştığında düzgün açma gerçekleşmeyebilir (korumanın sağlanmaması, gecikmeli ya da aşırı kaçak akım değerleri)
• Aynı kaçak akım rölesi ile çalışan başka bir devre üzerinde bir hata meydana gelmesi durumunda kaçak akım koruma rölesi duyarsızlaştığı zaman düzgün bir şekilde açma olmayabilir. (Bu hata akımının şekli sinüzoidal alternatif bir şekil olsa bile)
• Hata olmadığından bile parazitlerden kaynaklı istenmeyen açma olabilir.
Bu sorunları çözmek amacıyla, 1990’lı yıllarda B tipi kaçak akım röleleri satışa sunuldu. IEC 62423 ürün standardının ilk basım tarihi 2007 yılına dayanmaktadır (son yıllarda ise A tipi ve B tipi kaçak akım röleleri arasındaki ara özelliklerine sahip olan F tipi kaçak akım röleleri satışa sunuldu).
B tipi kaçak akım koruma rölesi ürün standardı onay aşamasında olduğu için, ilgili ürünleri kapsayan ve kaçak akım rölesinin genel özelliklerini de içeren IEC 60755 Teknik Raporu referans olarak kabul edilir.
2013 senesinde IEC EN 62423 standardında yapılan bazı küçük değişiklikler ile birlikte ikinci sürüm yayımlanmıştır (Ev tipi veya benzer tesisler için, aşırı akım korumalı ya da korumasız, B tipi ve F tipi kaçak akım röleleri). Bu durum sayesinde ev ve benzeri kullanım alanları için B tipi kaçak akım rölesinin standardının gelişimi bir sonuca ulaşmıştır. IEC EN 62423 standardının ikinci sürümü B tipi kaçak akım koruma röleleri için gerekli olan bazı küçük değişikliklere ek olarak, daha önce tanımı yapılmamış bipolar B tipi ve F tipi kaçak akım rölelerini de içerir.
B tipi kaçak akım koruma rölesinin üzerindeki sembol;
bu şekildedir.
IEC EN 62423 standardının yeni sürümü B tipi kaçak akım koruma rölelerinin test edilmesi gereken dalga formlarının türünü arttırmıştır. Bu dalga formları, şekli ve açma akımı sınır değerleri aşağıdaki şekilde gösterilmiştir:
(Şekil, ABB Bilmek istediğiniz her şey B tipi kaçak akımlar kaynağından alınmıştır.)
B tipi kaçak akım röleleri her türlü arıza akımına karşı doğru bir biçimde açma garantisi sağlar. Bu sebeple B tipi kaçak akım röleleri evrensel kaçak akım koruma cihazı olarak isimlendirilir (Bu teknik terim yanlış yorumlanmamalı, B tipi kaçak akım koruma röleleri AC gerilime sahip olan şebekelerin kullanımı için üretilmiştir. (Sinüzoidal olmayan dalga şekli kaçak akım için geçerli bir durumdur. DC şebekeler için kaçak akım koruma rölesi ürünlerinin geliştirilmesi devam etmektedir.)).
B tipi kaçak akım rölesinin uygulama alanlarına; invertörler (evirici-3 faz), fotovoltaik sistemler, kesintisiz güç kaynakları (UPS), yürüyen merdiven, asansör, endüstriyel makinalar, kaynak ekipmanı, 6 mA’dan daha büyük değere sahip olan düz kaçak DC akımına sahip elektrikli araç şarj ekipmanları vb. cihazlar örnek olarak gösterilebilir.
B+ Tip
B tipinden farkı daha yüksek frekanslarda da çalışabilmesidir (20 kHz).
B+ tipi kaçak akım koruma rölesinin üzerindeki sembol;
bu şekildedir.
Bfq Tipi
B+ tipinin çalışabildiği frekans değerinden daha yüksek olan frekans değerlerinde (50 kHz) çalışabilir.
Bfq tipi kaçak akım koruma rölesinin üzerindeki sembol;
bu şekildedir.
S Tipi
Seçici (S Tipi) kaçak akım röleleri, gecikmeli açma karakteristiğine sahiptir. Seçiciliği garantilemek ve devre dışı kalmanın yani enerji kesintisinin sistemin sadece meydana gelen arızadan etkilenen kısmı ile sınırlandırmak amacıyla diğer hızlı artık akım ile çalışan devre kesicilerin önüne monte edilirler. Açma süreleri ayarlanamaz ve çalışma önceden belirlenmiş bir zaman-akım karakteristiği referans alınarak yapılır.
S tipi kaçak akım rölesinde, IEC 61008 ve IEC 61009, RCD ve IΔn göre açma süreleri belirlenir.
SiE Tipi
RCCB “SiE” tipleri özellikle nemli ortamlar ve/veya örneğin marina, yüzme havuzu, su arıtma tesisi, gıda işletme endüstrisi, endüstriyel siteler gibi agresif maddeler tarafından kirletilen ortamların kullanımı için uygundur.
K Tipi
K tipi kaçak akım koruma rölesi, harmoniklere karşı alçak geçiren filtre özelliğine sahiptir ve bu özelliği sayesinde invertörlü sistemlerde kaçak akımdan kaynaklı gereksiz açma sorununun çözümü için uygundur.
G Tipi
G tipi kaçak akım rölesi, kısa süreli gecikmeli bir kaçak akım koruma rölesidir. Maksimum gecikme süresi 10ms’dir.